Lewis and Clark State Office Building

Department of Natural Resources fact sheet
03/2014
Department of Natural Resources Director: Sara Parker Pauley
PUB01316

The Missouri Department of Natural Resources’ Lewis and Clark State Office Building consolidates several central offices. The building also incorporates numerous elements of sustainable design, which minimizes its impact on the environment and provides employees with a more productive work environment. The building’s name was chosen to honor the Lewis and Clark expedition in their spirit of discovery, diplomacy and stewardship and to commemorate the bicentennial of their journey.

Office Space and Location
The building houses the department’s Director's Office, Division of Administrative Services, and some programs of the Division of Environmental Quality along with the Missouri Department of Public Safety. Nearly 400 employees have offices in this 120,000-square-foot building. The building is the first part of the Jefferson City Correctional Center (JCCC) redevelopment project. Adjacent acreage will provide space for future construction of public and private facilities. It will serve as a link between the JCCC redevelopment to the west and the wooded tract to the east of the building site, which is planned for recreational opportunities.

Green Design Elements
The construction project is registered with the U.S. Green Building Council. The building has received a LEED (Leadership in Energy and Environmental Design) certification rating of platinum, which is the council’s highest rating. The building includes several elements of sustainable design:

Daylighting:

Highly efficient mechanical systems for energy efficiency:

Materials:

Water conservation:

Recycling:

Building Cost: